Brun glada!
Söndag 2002-09-15
Den 15/9 2002 blev några sträckskådare glada vid Söräng, Bodås i Gästrikland...
Imorse började jag morgonen med att försova mig och vaknade 04:45 istället för 03:30 som planerat. Det blev en ganska sen start och jag befann mig skådarklar på Iggön strax efter 06:30. Något lugnande konstaterade jag att det var lika dåligt sträck som igår och morgonens obs blev nio dvärgmåsar i en flock.

Eftersom det förväntade simandssträcket på Iggön uteblev gjorde jag min reservplan och ringde till Lennart Risberg och Kjell Pålsson som stod i Bodås. Det hade börjat röra sig en del rovfågel så jag bestämde mig snabbt för att lämna Iggön och istället åka till Bodås för att spana rovfågel.

Jag var framme i Bodås strax efter 10:00. Det var en hel del rovisar i luften, bl a fjällvråkar, stenfalk m.m.

Precis när klockan var elva så spanade jag med handjagaren över skogen väster om obsplatsen. Plötsligt får jag in en rova på långt håll och får genast en konstig maggropskänsla. Utan att säga ett ord tubar jag in rovan och efter en sekund konstaterat att det verkligen var en GLADA jag hittat med handjagaren!!! Det var härligt att få utropa "GLADA" för sällskapet. Så fort gladan började kretsa så konstaterade vi att det var en adult brunglada!

Den kretsar på måttlig höjd uppskattningsvis en kilometer bort och drog sedan iväg långsamt mot S-SV.

En favorit i repris vid Bodås. Det finns en obs tidigare av brun glada från 28 augusti 1976 av Lennarts bror Birger Risberg.

Obsen bör vara det 8:e fyndet för Gästrikland! Min andra gladart på en månad som nästan tangerade datumet på den röda glada (2:a fyndet i Gstr) som jag hade i Årsunda 2002-08-16.
« Tillbaka