Lappuggla i Gästrikland
Onsdag 2003-04-16
Lite info som utlovats om lappugglan kommer här...
Det var onsdag den 26/3 då jag fick info om att en lappuggla skulle ha hörts ropa en gång under en uggelexkursion i Gävle trakten.

Många långa nätter i uggelskogen under våren har jag hoppats på att få höra lappuggla, så på fredagen den 28/3 passade jag på att ta chansen när den bjöds.

Strax efter skymningen befann jag mig på plats (lokalen kan tyvärr ej anges efter upptäckarens önskemål). Jag stod länge i mörkret utan att höra annat än trafikbrus. Men så plötsligt började en uggla pumpa innifrån skogen. Den ropar med ett för mig obekant läte, högre i tonhöjd och med några sekunder korta pauser mellan ropen fattar jag misstankar om att denna "lappuggla" är skum! Jag lyssnar länge men något annat läte kommer ej.

Hemkommen från platsen lyssnar jag på de inspelningar av lappuggla jag har. Samtliga inspelningar återger de typiska mycket dova pumpningarna som jag förväntat mig av denna uggla.

Det finns ju bara ett sätt att ta reda på sanningen och det är att bege sig tillbaka för att förhoppningsvis höra ugglan igen.

Dagen efter avslutade jag och Mats Westberg vår skådardag med att åka till platsen i skymningen. Det blåste ganska kraftigt och chansen att få kontakt med ugglan var i det närmaste obefintlig... trodde vi.

Vi promenerade ned längs en skogsväg i en hyggeskant och stannade där för att lyssna. Plötsligt varnar en koltrast ihärdigt och allt eftersom kommer koltrasten närmare. Plötsligt upptäcker Mats att en uggla är på väg rakt mot oss i den glesa tallskogen. DET ÄR EN LAPPUGGLA!!! Ivrigt attackerad av koltrasten glider den förbi oss ljudlöst på ca 5-7 meters håll och landar drygt 20 meter bort i en tall!!!

Detta är ju inte SANT! Ugglan lämnar dock sin kvist sekunden senare och glider in i ett parti med grov granskog och ses därefter inte mer. Vilken obs och vilken ofattbar tur!
« Tillbaka