Ägretthäger i Gästrikland!
Torsdag 2003-05-15
Andreas Widing hittade idag den 15/5 en ägretthäger vid Testeboåns mynning under förmiddagen. Det är blott det andra fyndet i Gästrikland. Det första fyndet gjordes den 27/4 1980 vid Bysjön, Bodås. Detta var vårens första "riktiga" raritet i Gästrikland och man får hoppas att fler följer i dess spår.
Den första ägretthägern i Sverige under 2003 rapporterades från Kronholmen på Gotland den 23:e mars. Den 3:e april var det dags igen då en individ gästade Öland och sågs på flera lokaler av många skådare då den drog norrut över ön. Kanske var det denna häger som sedan dök upp tillfälligt i Småland den 6:e april.

I mitten av april började det dyka upp fler. En ägretthäger sågs rasta vid Kvismaren, Närke den 16:e, en annan sträckte norrut vid Ladholmen, Värmlandsnäs i Värmland två dagar senare den 18:e. Den 19:e april hettade det till då en ägretthäger sågs vid Lissjön, Fredriksberg i Dalarna. Kanske var det hägern som först sågs vid Kvismaren? Samma dag sågs också en vid Hammarsjön i Skåne.

Slutligen sågs ägretthäger i Värmland på två lokaler 5-7:e maj och en på Gotland den 4:e och 5:e maj.

Ägretthägern är ju en iögonfallande art som man inte missar så lätt och man får anta att flera av ovan nämnda fynd rör samma individer.

Följande data är hämtat från rapportsystemet Svalan och är ej kvalitétsgranskat av de Regionala rapportkommittéerna.

« Tillbaka