Aftonfalk i Gästrikland!
Torsdag 2003-05-29


Idag hittade jag en mycket vacker 2K hane AFTONFALK vid Lingbo söder om Årsunda. Detta blev Gästriklands nionde fynd av denna försommar-raritet!
Strax efter kl 10:00 imorse klev jag ur bilen vid Lingbo söder om Årsunda. Efter några minuters span upptäckte jag en mycket vacker 2K hane aftonfalk som födosökte på en plöjd åker.

Under tre timmar studerade jag falken då den aktivt jagade insekter både på marken och i luften. Vid upptäckten höll sig falken mestadels på marken där den under korta språngmarcher(!) och luftfärder fångade insekter med klorna. Efter en tid lyfte den och jagade sländor och fjärilar i graciös luftakrobatik. Vid ett tillfälle kom den förbisvepande på mycket nära håll.

Efter att jag larmade ut fågeln på Club 300:s sökarsystem anlände Stefan Henriksson och Micke Dahlbom som omgående fick se och kryssade den.

Av tidigare åtta fynd i landskapet har fyra gjorts i maj, ett i juli, ett i augusti och två i september. Den 26/5 2002 sågs en 2K hane aftonfalk i Högbo. Före detta fynd måste man gå tillbaka enda till 1978 då arten sågs. Alltså en förstaklassig raritet i Gästrikland!

Dagens aftonfalk var en ovanligt vackert tecknad hane som jag ej sett avbildad tidigare på bild eller i litteraturen.

Ovansidan var normalt tecknad i sotigt gråsvart med ljusare grå pennor. Den hade mörkt gråsvart huva med svagt framträdande svart "banditmask". I nacken sågs en svag rostfärgad anstrykning. Det som avvek var undersidan som från bröstet och nedåt var djupt rostorange. Vingundersidorna var fint vattrade. De mittre stjärtpennorna var ruggade och var tydligt mörkare.

Jag lånade Stefan Henrikssons digialkamera och tog några väldigt suddiga digitala bilder genom tubkikare för dokumentations skull.



Vägbeskrivning söderifrån: Väg 272 från Österfärnebo norrut. Strax efter att man åkt igenom Trösken, ca 1 km norr om kommer en stor villa på höger sida och 70 km skyltar. Tag vänster in på "Lingbokroken"...

Vägbeskrivning norrifrån:
Åk väg 272 söderut från Årsunda mot Gysinge. Efter några kilometer kommer det en skylt där det står "Lingbo". Åk INTE in där utan fortsätt tills det kommer 70 km skyltar och en stor kåk på vänster sida om vägen. I höjd med kåken ta höger på "Lingbokroken"...

...efter ca 200 meter in på "Lingbokroken" skall man ta till vänster på "Dragskogsvägen" och kör vidare tills du kommer ut på åkrarna och en 90 graders kurva åt vänster. Parkera bilen där och spana på den plöjda åkern nordväst om kurvan. Lycka till!
« Tillbaka