LODJUR!!!
Torsdag 2003-07-03
Efter att ha lyssnat på inspelning i efterhand inser jag att det mystiska lätet som jag och Mats Westberg hörde i skogen vid Vinnersjö kl 00:40 den 8:e juni kom från ett LODJUR!!!
På natten den 7-8 juni var jag tillsammans med Mats Westberg ute på nattsångarlyssning. Vi började kvällen nere vid Hedesunda med ganska god utdelning. Bla ett flertal hornugglekullar, en vaktel och en flodsångare hördes.

Strax efter midnatt åkte vi mot Österfärnebo via vägen som går över skogen till Vinnersjö. Mitt i Vinnersjö svängde vi av ned mot Byn. När vi klev ur bilarna var det som mörkast på natten och klockan var ca 00:40.

Vi stod och lyssnade i mörkret, det var ganska tyst men tiggande kattuggleungar och två avlägsna rödrommar hördes.

Plötsligt hördes ett kraftfullt skrikande innifrån skogen så blodet frös till is! Det ekade så man ryste i hela kroppen. Det var inte speciellt långt bort innifrån granskogen.

Att höra rävar eller rådjur som skriker, skäller eller romar om nätterna hör nästan varje ugglenatt eller nattsångarnatt till. Men något som liknade det här hade varken jag eller Mats hört maken till. Vi stod båda som frågetecken medan det kusliga lätet ekade innifrån skogen.

En skådarkompis från Dalarna, Janne Dahlén, berättade hur han i våras under en ugglenatt hört lodjur. Med detta i åtanke funderade vi just om det kunde vara ett lodjur som skrek där inne i skogen.

Efter en stund tystnade djuret och vi fortsatte vidare mot Österfärnebo. Ingen av oss hade någon inspelning av lodjur och hela händelsen föll snart i glömska.

Idag kom Robert Franzén på besök till mitt rum på jobbet och efterfrågade länken till "Western Paleractic Bird Sounds", en väldigt bra sida som har ett stort utbud av fågelläten.

När vi kollade sidan fanns där även ljudlänkar till däggdjur. När jag laddade ned ljudfilen med lodjur och lyssnade ringde klockan direkt. DET VAR ETT LODJUR SOM SKREK I SKOGEN DEN DÄR NATTEN!!!

Lyssna på den här länken så förstår ni vad vi hörde och varför blodet stelnade till is! Enligt texten skall detta läte var inspelat på vintern: Ljudfil med skrikande lodjur!

Fler lodjursläten finns på den här sidan.
« Tillbaka