Frisläppande av rehabiliterad lappuggla!
Tisdag 2003-12-30
Idag följde jag med Per Aspenberg för att frisläppa en rehabiliterad lappuggla och kattuggla.

Förmiddagen ägnades åt skådning denna dag. Jag och Per besökte Iggön. Mer om detta finns att läsa i dagboken.

Dagens stora händelse var att vi fick ta hand om frisläppandet av en lappuggla och en kattuggla som rehabiliterats vid Furuviks djurpark.

Vi var på plats vid Furuvik kl. 12:30 och guidades in på området av Torsten "Totte" Lönn. Först besökte vi en kattuggla som nu läkt ihop sitt brutna ben. Den var mycket pigg och flög mot Per då han gick in i hägnet för att fånga in den. Den fångades dock raskt in och placerades i en kartong i bagageluckan på Pers jeep.

Medan Per och Totte hämtade några papper inne i en byggnad passade jag på att skåda i omgivningarna. Den första fågeln jag hittade var en rödhake! Den hade fattat tycke för en låda med rutten frukt och skuttade knattrande iväg in i de täta buskarna längs ett dike. Fem steglits flög också över.

I nästa hägn blev det väldigt spännande. Där satt nämligen självaste "Tita grå", LAPPUGGLAN! Då vi steg in i hägnet möttes vi av de stora gula ögonens knivskarpa blick. Det ljudliga knäppandet med näbben visade att ugglan inte var speciellt förtjust över vårt intrång. Efter två snabba fångstförsök hamnade den magnifika ugglan slutligen i håvnätet och kunde så raskt sättas i kartong. Att få en lappuggla flygande rakt mot ansiktet var lite nervpirrande, den stora ugglan inger en väldig respekt!!

Snart lämnade vi Furuviksparken med två kartonger med stora fluffiga ugglor i. Vi styrde mot de fina skogarna kring Grinduga. Solen var på väg ner då vi gled genom den vackra tungt snöklädda skogen med gnistrade iskristaller.

Per har precis plockat upp ugglan ur lådan och den ger mig en arg blick.

Först stannade vi vid ett äldre skogsparti med fina tallar. Den lågt stående eftermiddagssolen hittade ner mellan träden och färgade tallstammarna vackert röda. I den snöklädda skogen var det knäpptyst. Lappugglan plockades upp ur sin låda och de stora gula ögonen lyste i solen.

Per Aspenberg är van att handskas med ugglor. Här håller han lappugglan i ett stadigt grepp.

Efter några bilder fick lappugglan känna på friheten. Med några stora majestätiska vingslag gled den ljudlöst iväg 50-75 meter och landade intill en tallstam. Sekunden senare var den uppslukad av den täta skogen. Vilken härlig känsla att få släppa en så stor och vacker fågel fri!

Strax efter denna bild släpper vi ugglan som försvinner in i skogens dunkel.
« Tillbaka